2011. június 11., szombat

Fábián Janka: Emma szerelme

 Fülszöveg: A regény a múlt század fordulójának környékén játszódik három helyszínen: a békebeli, gyönyörű, de egyben dekadens Párizsban, Budapesten, és egy elképzelt, a Balaton északi partján fekvő, festői, álmos kisvárosban, Balatonkörtvélyesen. A főszereplőket, Emmát és Gábort már születésük óta egymásnak szánta a sors, mégis csak tragédiák és félreértések sorozata után lehetnek egymáséi. Viszontagságos történetük és a lassan kialakuló szenvedélyes szerelmük mögött ott húzódnak a századforduló eseményei: a magyar millennium, a huszadik század beköszönte, majd az első világháború, minden nyomorúságával, és a Tanácsköztársaság időszaka. Végül pedig Horthy híres fehér lovas bevonulásával – a „bűnös városba” – zárul a történet.
Az élvezetes stílusban megírt, nosztalgikus, megható és szívmelengető történet igazi menedékül szolgálhat a mai világ mindennapi, kicsinyes problémái elől. Az olvasók reményt is meríthetnek belőle: a nem feddhetetlen, de szeretetreméltó, és nagyon is emberi szereplők sorsa megmutatja, hogy minden személyes
tragédiából és történelmi kataklizmából létezik kiút. A szerző a Kóthay család – huszadik századot felölelő – történetét két további kötetben folytatja.

Kétszer indultam ennek a könyvnek neki. Először tavaly májusban, amikor nem tudom miért, de nem tetszett és az elején félbehagytam. 2 héttel ezelőtt megtaláltam az írónő hivatalos internetes oldalát és elolvastam a róla leírtakat, aztán megjött a kedvem hozzá (újra) és indultam a könyvtárba érte. Másodszorra csodálatos élmény volt!
A történet elején Emmával ismerkedünk meg, aki hazafelé tart édesapjával Kanadából a Balatonra.A kislány nem sejti, hogy az apja halálos beteg és neki már nem Kanada lesz az otthona többé, hanem Balatonkörtvélyes, ahol Éva lesz a nevelőanyja.Ezután jön a szokványos történet gyász,beilleszkedés...majd Éva elmeséli Emma apjának és az Ő férjének történetét, hiszen a lényeget kihagytam van ám itt egy nagy botrány is, ami ugye eleinte az olvasó előtt titok és az Ő történetükkel indul. (Akik még nem olvasták ezt a részt ugorják) Nos, kiderül, hogy Éva fiának ifjabb Gábornak viszonya volt Emma édesanyjával, aki várandós is lett, bár nem volt benne biztos kitől, (de azért sejtette).Aztán egyszer Emma véletlenül felfedezi őket egy igencsak kényes helyzetben, majd megígéri anyjának, hogy nem szól róla senkinek, de a kislányban, főleg anyukája halála után (szülésben halt meg) hatalmas gyűlölet uralkodik el Gábor iránt. Amikor Emma meglátja őket, akkor jött el az a pont nálam, hogy ez kicsit meredek nekem, mivel ugye később ez a Gábor Emma férje lett. Kíváncsi lettem, hogy az írónő miképpen oldja meg ezt, hogy később ne legyen zavaró, de sikerült neki! :) Persze a botrány nemcsak erről szólt,de azt inkább nem lövöm le teljesen és a történet végét sem. :) Nekem egy külön jóérzés volt az, hogy tavaly nyaraltam 1 hetet Siófokon és visszahozta azt a hangulatot, amit mindig érzek,ha a Balatonról van szó, még ha kitalált helyről is szól.


Nagyon ajánlom mindenkinek, aki szereti a 19.-20. századot és a romantikus, kikapcsolódós regényeket. Mellékhatás : ha elkezded olvasni ne számíts arra, hogy egyhamar letudod tenni! :P Nemsokára megkapom a 2. kötetét is az Emma fiait és arról is szeretnék majd írni.

10/9


Az írónő honlapja: http://www.fabianjanka.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése