2011. június 15., szerda

Gâteaux à la française - Süti francia módra


 "Létezik egy cukrászda Párizs szívében, amely már évtizedek óta látja el finomabbnál finomabb süteményekkel az édesszájúakat. Bár az üzlet aprócska, a választéka egyre nagyobb, így mindenki kedvére válogathat a színpompás és ízletes kínálatból. A Ladurée cukrászda és kávézó 1862 óta édesíti meg a párizsiak mindennapjait. Híre azóta nőttön-nő, és a 21. századra akkora lett, hogy korunk legnevesebb divattervezői fülébe is eljutott az újság: itt készülnek a világ legfinomabb puszedlijei. 

Amint azt korábban láthattuk, a divat jó ideje nem korlátozódik a ruhák, cipők és táskák világára. Bútorokat, járműveket, sőt kólás- és ásványvizes üvegeket ma már épp úgy alkotnak a kreátorok. És itt a legújabb őrület: Tervezz puszedlit!
A cukrászda 2000 óta kér fel különböző divattervezőket, divatházakat és vállalatokat, hogy édes díszdobozt alkossanak különleges édességei számára. Elsőként Hyppolite Romainre esett a választás, akit 3 év múlva Chantal Thomass követett a cukormázas listán. 
2004-ben sikerült megnyerni a franciák egyik legnagyobb kreátorát, Christian Lacroix-t, aki jó szokásához híven kapásból több gyönyörű dobozzal is megajándékozta kedvenc cukrászdáját. Egy pink és egy kék, jégvirágos szívvel díszített csodás tartó lett az eredmény, amely egy csapásra beindította a puszedli businesst. 
Hatására a következő évben hárman is kedvet kaptak a cuki sütemény és dobozának megtervezéséhez. A Fragonard, Anna Sui és Sonia Rykiel egyaránt igent mondott a felkérésre, így születtek meg a parfümökkel telepingált, a lila, a pillangós, illetve a párizsi mademoisellekkel díszített dobozkák. 
2006-ban mindezt az Odorantes franciásan flancos, fehér alapon fekete csipkés csomagolása, majd egy év múlva Pierre Frey türkizkék, klasszikus bútorok mintázatát idéző, virágokkal telefestett apró alkotásai bővítették a sort. 
A következő év következő két kitüntetett kreátora Alexis Mabille és a Designer Guild csapata lett. Alexis nemcsak a dobozkát, de magát a süteményt is egészen új köntösbe, sőt formába öltöztette, hiszen a megszokott karika helyett masni alakú puszedliket készített. Designer Guildék kevésbé voltak kreatívak, ők csupán a tartót mintázták meg, és azt is egyszerű, Lacroix-hoz hasonló virágokkal. 
2009 egyértelműen a Ladurée éve volt, hiszen három fantasztikus dizájner(t) is igent mondott a sütögetésre, és kreációikkal elsöprő sikert arattak a nassolók körében. Swarovskiék házasságra buzdító csomagolása mellett a Walt Disney Mickey Mouse-fejű puszedlije, illetve Chritian Louboutin mi mással, mint női cipellőkkel díszített dobozai szélesítették tovább az ínycsiklandó kínálatot. 
1862 óta tehát igencsak sokszínű lett a választék és az alkalmi cukrászok sora egyaránt. A párizsi puszedlik pedig nekik köszönhetően figyelemreméltó karriert futottak be. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Ladurée cég ma már finom kozmetikumokon túl édességek illatait idéző gyertyákat is kínál vásárlóinak. Ez a siker még az ékszerek mesterét, a Boucheront is alkotásra késztette. 
 Ma, 2010-ben pedig nem más, mint maga az angol tervezőzseni lepte meg a franciákat legújabb parfümjéből inspirálódott, rózsaaromájú, rózsaszín süteménnyel, melynek csomagolását a tervező nemcsak aláírásával, de bélyegekkel is ellátta. A lényeg, hogy a kreáció mindenképp célba érjen."

Aki kíváncsi a hivatalos oldalra ide kattintva megtalálhatja. :) Nagyon igényes és ötletes :Laduree

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése