2012. július 14., szombat

Fábián Janka: Az angyalos ház

Már nagyon régen adós vagyok Fábián Janka: Az angyalos ház regényének kritikájával. Most már végre van időm, így el is kezdeném! 


 "A félreeső budai utcában álló romos házat, amely a homlokzatán lévő angyalszobrokról kapta a nevét, a XXI. század első éveiben életveszélyesnek nyilvánítják, és le akarják bontani, hogy szállodát, vagy lakóparkot építsenek a helyére. A közelben lakók azonban civil mozgalmat indítanak a patinás épület megmentéséért. Az elszánt csapat vezetője Zsuzsa, a gimnáziumi magyartanár, akit bár nem ott lakik személyes élmények fűznek az angyalos házhoz. Több mint tíz éve, egyetemista korában ugyanis rendszeresen látogatta az egyik lakót, a százéves Hilda nénit, aki lediktálta neki az emlékeit. Ezek a feljegyzések repítik vissza az olvasót az 1910-es évekbe, amikor az angyalos ház a fénykorát élte. Akkoriban nem csak a szobrok miatt nevezték így, hanem az ott lakó négy lány okán is. Hilda, Klári, Manci és Lina, a négy barátnő együtt élik át a századelőn a felnőtté válás, és persze a szerelem, valamint a vele járó elkerülhetetlen csalódások édes-fájdalmas élményeit. A ház titokzatos új lakója révén azonban akaratukon kívül még a korszak politikai cselszövéseibe is belekeverednek."
Mint mindig most sem igazán tudok rosszat írni az írónő regényéről.Minden sorát élveztem!Nagyon tetszett, hogy kicsit a mi korunkkal is ötvözte a történetet.A cselekmény pörgős,izgalmas és mindig hozott valami újat, váratlan vagy drámai  fordulatot.Most gondolkozom, hogy milyen negatívumot is tudnék írni a regényről, de egyszerűen nem találok. :) Nagyon tetszett, mikor a szereplők elmentek korcsolyázni, nekem annak a jelenetnek egy külön hangulata volt.És még sorolhatnám tovább, de az már túlságosan ömlengésnek hatna. Inkább ajánlom mindenkinek, aki kikapcsolódásra és szórakozásra vágyik, bár mellékhatásként jelentkezhet órákig tartó olvasás egy kényelmes fotelben. :)


Kedvenc szereplő: Zsuzsa,Hilda

10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése